"Numai durerea m-a determinat sa descopar poezia. Dupa atātea esecuri, simteam nevoia sa plāng, ori nu poti plānge mai bine decāt numai prin poezie. Prin poezie plānsul se transforma īn cāntec..."
Poetul Nicolae Caratana

Nicolae Caratanć

N. Victor - Flacara nr. 3 / 1982:


  • N. Victor - Flacara nr. 3 / 1982, Calitatea expresiei clare.

    Prea putin cunoscut lumii noastre literare, Nicolae Caratana, poet apartinānd, ca limba materna, dialectului aromān, publica la Editura Cartea romāneasca un recent volum de versuri intitulat Inscriptii rupestre carte care vine sa adauge nu numai o nota de culoare peisajului poeziei contemporane, ci si un univers liric aparte īn care surprinde atāt sinceritatea metaforei, aparent obisnuita, dar foarte corect montata īn discursul general al poemelor, cāt si exactitatea sau, mai didactic spus, proprietatea elementelor de limbaj. Cu alte cuvinte, Nicolae Caratana este adeptul unei poezii limpezi, cu un mesaj care nu lasa urme de dubiu, dorinta sa de a comunica exact ceea ce are de comunicat realizāndu-se pe deplin si cu o sporita forta de a emotiona. Calitati demne de toata lauda īn contextul unor carti de poezie care abunda īn exprimari din ce īn ce mai eliptice, unele dintre ele ajungānd sa ne ameteasca prin trimiteri de tot felul.

    Am apelat la aceasta opozitie a Inscriptiilor rupestre fata de alte carti mai recente de poezii nu din dorinta de a-i lauda excesiv claritatea discursului liric, ci pentru a puncta, pe acest fond, onestitatea si conciziunea cu care Nicolae Caratana īsi construieste poemele, cum ar fi, de exemplu, cel intitulat Undeva un munte:

    "Undeva un munte
    gāndindu-mi cuvintele
    īmi cere sa-i fiu
    cuvāntul fiu
    Si-mi cere, iubito,
    sa-i fiu vorba ce nu a vorbit-o."

    Un alt exemplu de limpede si curata rostire poetica ar mai putea fi, pe lānga multe altele, si:

    "Ochii unui copil, giuvaiere
    gura, floare, fara nume
    vindeca orice durere.
    Si nu pun nici o-ntrebare,
    nu cer nici un raspuns
    N-au nimic de-ascuns
    ...
    cānd simti nevoia sa te rogi
    īngenuche umil
    sub umbra ochilor de copil".
    (Leac).

    Inapoi: Referinte Critice